Reisetips for Danmarks hovedstad

Din guide til København - tips om restauranter, hotell, severdigheter, shopping, uteliv og mye mer.

Tellesystemet - K�benhavn

Det danske tellesystemet

Danskene har et spesielt tellesystem som ikke er så likt vårt eget fra 50 til 100. Tellingen er her basert på "20-tallssystemet", der snes benyttes.

For å forstå den tilsynelatende uforståelige danske tellemåten, må vi få en klarhet i hva snes er. Snes er en gammel betegnelse for tallet 20.

Opprinnelig betyr snes en tynn, avskåren kvist; tallbetydningen kom trolig av at slike kvister ble benyttet til å tre fisk på, og ordet ble ved kjøp og salg betegnelse på et visst antall fisk på kvisten. Senere ble ordet også benyttet i forbindelse med stykksalg av andre småvarer, for eksempel egg.

-Stein Ove Korneliussen, ABCNyheter

Tres betyr altså "tre snes", eller 3 x 20, som er 60.  Firs betyr "fire snes", altså 80. "Fems" betyr 5 snes, med andre ord hundre, men her sier danskene "hundrede".

Les mer om det danske språket her.

Spill: Lær deg den danske tellemåten en gang for alle med dette "spillet"

Femti - Halvtreds
Seksti - Tres
Sytti - Halvfjerds
Åtti - Firs
Nitti - Halvfems

Andre tall som er ulikt norsk:

Åtte - Otte
Tretti - Tredive
Førti - Fyrre

Finn et perfekt hotell i København

Gjennom det anerkjente hotellbyrået Hotell.no kan vi nå tilby hotell i alle prisklasser, fra vandrerhjem til luksushotell. Søk og bestill her:
Fly til København? Vi anbefaler www.travelstart.no

Travelstart

Travelstart tilbyr noen av Norges beste og laveste dagspriser på flybilletter. Selskapet har ingen skjulte kostnader, og vi har funnet svært rimelige flybilletter her. Besøk sidene til Travelstart og se selv:

Klikk her for å gå til www.Travelstart.noAnnonsèr her / Your ad here

Sponsede lenker

Mer reisestoff

Regn om valuta